TO REMEMBER PART 2
" Tips på hur du kommer ihåg och minns saker "
Vad kan vi då göra för att förbättra vårt minne, förutom att stressa mindre ?!
Minnesprocessen kan delas in i tre olika faser, och det är i faserna du kan lära dig att tänka lite annorlunda. Så det handlar om inkodningen, hur du lär in något. Om lagringen, hur och var du förvarar det du minns. Och sedan framplocknings fasen, hur du kommer åt informationen som du har lagrat.
Inkodning, handlar om hur du lagrar in informationen du sedan ska komma ihåg. Dessa tips hjälper dig att göra det mera på ett effektivt sätt.
Planera detaljerat - Tänk dig miljön du kommer att befinna dig i när du ska komma ihåg något. Se situationen framför dig redan på morgonen när du planerar dagen t ex om du måste ringa ett samtal kl 15.00 mitt i ett viktigt möte som du måste gå ifrån.
Tänk igenom - upprepa planerna för eftermiddagen under lunchen.
Återupplev känslan - Om du var på dåligt humör när du lärde in något eller blev tillsagd att göra något, försök minnas denna känsla när du sedan ska plocka fram informationen.
Använd nyckelord - Om du ska komma ihåg en persons namn, se på henne och associera till vad du kommer att tänka på. T ex kanske har hon hår som din kusin, då blir din kusin ett nyckelord. Att ge folk smeknamn som associerar till hur du uppfattar dem kan också bli nyckelord.
Skapa " väckarklockor" för minnet - Koppla det du ska göra till ett "minneslarm " som kan se ut hur som helst. T ex sätt upp små post it lappar överallt som påminner dig om det du ska göra. OBS! men se till att det inte blir för många och överbelamrar datorn eller kylskåpet, då kan det vara något som inte stämmer.
Omkoda information - om det behövs. Ord kan bli till bilder, siffror till telefonnummer, på detta sätt det blir lättare att minnas.
Kom ihåg på ett djupare plan - använd associationer. Koppla ihop dina tidigare erfarenheter med det du ska minnas. Ska du minnas flera ord eller namn, sätt in dem i en mening så att det får en betydelse. Låt sedan meningarna bli till en saga eller berättelse.
Minneskonsten, mnemotekniken, finns dokumenterad redan i antikens Grekland. Den första minnestekniken sägs ha kommits på av grekiske poeten Simonides, 500 år före kristus. Simonides var på en fest där golvet plötsligt störtade samman och många gäster dog. Han kunde då hjälpa till att identifiera kropparna, tack vare att han upptäckte att han lätt kom ihåg, var de flesta gästerna befunnit sig just innan han lämnade salen.
Den här metoden, som bygger på att använda visuella minnesbilder, kallas positions - eller platsmetoden och verkar fungera bra på nästan alla. Ska du komma ihåg en lista med flera saker så börja med att föreställa ditt hem, gå från rum till rum och se alla detaljer tydligt framför dig. Placera sedan ut sakerna på olika ställen. När det är dags att komma ihåg dem föreställer du dig bara hur du går den här mentala promenaden igen.
Fysisk träning minskar stressnivån i kroppen och ökar cirkulationen, vilket är bra för hjärnan och minnet. Har du glömsk problem är rådet att satsa på träning som också fungerar avstressande. Det kan vara långpromenader, löpning, simning, cykling, yoga. Att gå iväg till gymmet efter jobbet kan självklart vara avstressande för en del men också vara ett stressmoment för andra.
Kommentarer
Skicka en kommentar