ATT UNDRA OM DEN ROSA FÄRGENS FARA





Jag blev inspirerad av att göra detta inlägg, efter att läst hos livsstils bloggen The house of philia , om inlägget om att hon funderar på att göra om i sitt sovrum,och att hon är inspirerad av och gillar den trendiga heta färgen rosa och vill eventuellt ha den pastelliga färgen i sovrummet.En av hennes läsare hade då frågat,vad hennes man tycker om det och om han kan bo i det rosa.



Hon hade då svarat, att det är hon som bestämmer inredningen hemma och att han inte bryr sig och vill inte tycka till,och tycker att det blir alltid så bra för att hon har en god smak,hon hade också gett svaret att hon skulle nog aldrig kompremissa om inredningen.Det blev ganska stormigt bland svaren och alla tyckte olika om den rosa färgens maskulinitet eller femininitets betydelse.Men jag blev ändå förvånad,att vi är ganska bra in på 2000 talet och har denna diskussion fortfarande.Så dumt att dela upp färger för olika kön.


Men jag tyckte att det startade även en annan diskussion i detta,och det var rollfördelningen av sysslorna i hemmet.Ganska intressant att se allas svar ändå.Så jag var tvungen att fräscha upp minnet,om när den rosa färgen "slutade" att bli maskulint egentligen,så låt oss se vad jag fann för svar, med den rosa färgen, om ni inte visste eller glömt bort.


Den rosa skära färgen är ju en blandning av den röda och den vita,en ljusare variant av den röda.Den står för kärlek och ömhet men är inte lika passionerat som den röda dock.Första gången den rosa färgen användes var på 1600 talet och ordet rosa kommer ifrån det italienska adjektiviseringen av ros, och ordet Roseus är ett latinskt ord som betyder rosa eller rosig.

Ca 1920(eller tidigare) blev rosa färgen tillskrivet bara det manliga könet,och fram till 1940 ansågs rosa vara lämpligt för pojkar eftersom färgen var relaterad till rött och därför mera maskulint,och medans den blåa färgen ansågs vara lämplig för flickor,eftersom det vare en mer känslig och prydlig färg.Sedan dess har denna omvända norm på nåt sätt stannat kvar ända in i 2000 talet bland vissa.


Den rosa färgen har ibland blivit förknippad med negativa könsstereotyper och då har vissa feminister försökt kräva tillbaks den. 

Boken Rosa;den farliga färgen av Fanny Ambjörnsson, tar upp detta kring den rosa färgen och varför det kan bli en så het debatt när man ska tala om den.

"Rosa är en färg som väcker känslor,alltifrån vällust och begär till avsky och hat.Men vad är det som gör den rosa färgen så laddad?Varför kan en man bära rosa skjorta utan att väcka uppmärksamhet i vissa sammanhang,men anses provocerande om han gör det i andra?"

I boken försöker Fanny ta reda på vad människor menar när de säger att de älskar rosa, och vad de hatar och känner sig äcklade av.Och vad människors attityder till rosa säger oss om vår samtid.

"Jag blir gladare när jag tar på mig nåt starkt.Och rosa är väldigt starkt och glatt för mig.Jag tänker att även andra blir glada när man syns eller när man har nåt fint på sig."

Valentino s/s 2014

     Men årets färg 2014 är just rosa och då både i modet och naturligtvis inredningen.Detta år blir det mycket rosa fluff.Färg och trendinstitutet Pantone tillkännagav årets färg 2014,och det är Radiant Orchid,en cerise-lila ton och som har färgnummret  nr 18-3224.Och denna färg kommer med all säkerhet synas i skönhetsprodukter och paletter.

årets färg är en stark orkidefärg,och en blandning av 50 colors of pink.Förra året var det smaragd och det blev en stor succe över hela världen i alla typer av konsumentprodukter,så årets färg blir en kontrast mot förra året.Den färg blir perfekt inom mode till sport och industridesign.

Marc Jacobs s/s 2014
Valentino s/s 2014


I den välkända italienska cykeltävling Giro d´Italia så har ju ledaren i tävlingen en rosa ledartröja,färgen kommer ifrån den rosafärgade dagstidningen La gazetta dello sport,som riktar sig till främst män(med såklart även de sportintresserade kvinnorna)Inom vissa kulturer,anses den rosa färgen vara en maktfärg.



Den rosa färgen kan du ha på allt,välj kanske en mjuk nyans på dina väggar,måla eller klä dina möbler i denna färg,eller använd nyansen i dina kuddar,blommor eller måla en tavla.Den rosa färgen ser fantastisk ut om du blandar med vitt,grått och svart eller varför inte med nougatbrunt?

Betsey Johnson s/s 2014
Donna Karan s/s 2014
Marc Jacobs s/s 2014

Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG