Här i Sverige är fransyskan Sophies fantastiska Canele omtalade bland foodies.Sophie började baka de krämiga bakverken med karamelliserad och knapriga ytan,när hon inte kunde finna sin favorit bland Franska bakverk i Sverige,och från hennes första dag,har beställningarna rullat in.
I Frankrike är matlagningen en seriös konstform och en nationalsport.
Efter 15 år i franska flottan,kom hon till Sverige 2009.Då kunde hon inte hitta några favoriter Caneleer i Stockholm,så hon bestämde sig att baka själv,för att stilla sin och familjens längtan. Vid en fika en dag hemma hos sig,tillsammans med svenska vänner, som då inte kände till denna specialitet,blev vännerna så entusiastiska,att Sophie då fick iden att dela med sig en bit av det Franska köket till svenskorna,och till Stockholm. Kort därpå påbörjar hon produktionen av mini caneleer,och börjar försäljningen i en väns café,och beställningarna tog fart.
TARTE AUX POIRES
8 bitar
Pajdeg:
2 1/2 dl (150g) vetemjöl 1 1/2 msk strösocker 125 g kylskåpskallt smör
Frangipanefyllning:
75 g skalad sötmandel eller mandelmjöl 75 g rumsvarmt smör 3/4 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 1 ägg 1/2 dl vispgrädde 4 mogna päron
Pajdegen;Blanda mjöl och strösockret.Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare.Tryck ut degen i en pajform,ca 28 cm i diameter,och ställ i kylen minst 30 minuter.Sätt ugnen på 200 grader.
Fyllning;Mixa mandeln fint i en matberedare,om du inte använder mandelmjölet.Tillsätt smör,socker och vaniljsockret och mixa ihop till en smet.Tillsätt äggen och vispgrädden och mixa kort i matberedaren.Ta ut pajskalet i kylen och nagga det med en gaffel.Förgrädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills degen börjar få lite färg.
Bred ut frangipanefyllningen i pajskalet i ett tunt lager.Skala päronen,dela dem på mitten och kärna ur dem.Skiva dem ganska tunt men inte rakt igenom,utan låt päronet sitta ihop lite i toppen.Sprid ut päronhalvorna som en solfjäder och lägg dem i pajskalet.Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter.Servera tarten ljummen,gärna tillsamans med vaniljsås.
Franska bakverk har fått ett uppsving,i New York köar folk för en Cronut,som är en blandning av Donut och Croissant. |
Kommentarer
Skicka en kommentar