WEIGHT LOSS


"  Har du funderat på att gå ned de där kilona från sommaren eller för andra skäl. Oavsett vad, så får du lite tips här att tänka på innan dess  "





Viktigt att tänka på om du ska gå ned i vikt är att anpassa den efter dig själv.Utgå ifrån dina egna förutsättningar när det gäller ätandet och dina vanor. Du behöver inte gå runt och vara hungrig när du ska gå ned i vikt, det gäller att du fyller på med grönsaker, bra protein och att det ska låtas ta god tid med din viktminskning, då blir det lättare att genomgå.



Du förbränner mera fett på morgonen. När du vaknar så är dina hormoner inställda på fettförbränning. Insulinet är lågt, tillväxthormonet och glukagonet som är fettförbrännande är förhöjda. Det finns studier som visar på 50% högre fettförbränning vid träning före frukost. Dock bör det vara lågintensiv träning,powerwalk eller om du är van vid att träna så kan du lätt jogga.



Vill du ha genvägar till fettförbränning så kan du använda naturliga ämnen som färsk ingefära, vitlök och chili som ökar vår förbränning. Kanel hjälper till att hålla ditt blodsocker i schack. Koffein och chili/kanel och cayennepeppar ger en extra boost. Te innehåller ju med koffein,de svarta och gröna, och det värmande teet höjer kroppstemperaturen vilket gör att din aptit minskar.



Snabba kolhydrater gör oss tjocka. Dessa är lätta att överäta och triggar igång ditt blodsocker, insulinpåslaget och fettinlagringen. Långsamma, näringsrika kolhydrater som rotfrukter, baljväxter, quinoa, bovete och råris ger både mättnad och energi att röra på oss. Och att du orkar röra på dig är viktigt oavsett om du vill gå ned i vikt eller inte.



Det är bra att vara hungrig. Din kropp är gjord för att växla mellan hungrig, mätt och det mitt emellan. Det är viktigt att du skiljer på de olika sorters hunger. Om du är sugen, hungrig på en tom mage, trött, törstig, ledsen, glad, rädd för att bli hungrig. Hormoner styr din hunger och mättnad. Hormonet grelin stimulerar din aptit och det får dig att känna dig hungrig när du förväntar dig mat. " mat tillgängligt=måste äta " detta är en ren överlevnadsreflex som din kropp tänker och då kan du t om vara mätt nyligen när denna reflex tar över. Därför ska du gärna vänta i 15-20 minuter med att äta, och om du är inte hungrig på riktigt så kommer den känslan gå över. Prova att ta en kopp varm te istället.



Det stämmer inte att du ska äta ofta för en hög förbränning.Däremot ska du inte svälta dig, då drar kroppen ned grundnivån på sin förbränning. Hur ofta behöver man äta är ju väldigt personligt. Om du blir ofta hungrig så dela upp måltiderna så att de blir fler och mindre. Vill du bara äta en rejäl frukost,lunch och middag så ät så istället.



Att ha en frossardag i veckan är helt okej. Om du överäter en gång i veckan så bromsas kroppens vilja att gå ned i sparläge. Detta är otroligt viktigt om du tänker dig att äta mindre under en längre period eftersom kroppen anpassar sin förbränning efter tillgången. Denna funktion hjälper oss att överleva svält, och det är bara att acceptera att våra kroppar tycker att överlevnad är viktigare än allt annat.  Så tänk på om du nu ska frossa loss, att om du t ex frossar i dig 3 000 kalorier på en lördag,så ska du hålla dig kring ca 1500 kalorier övriga dagarna, då kommer ingen större skada ske. Men skulle du äta mer än 3 000 kalorier,ev 6 000 kalorier, så kommer du att förstöra allt som du har jobbat för under resten av den veckan.



Du kan inte äta massor av torkad frukt och nötter. Torkad frukt innehåller lika mycket kalorier som färsk frukt. Nötter är väldigt kaloririka i nivå med choklad. 200 gram nötter ger dig nästan lika många kalorier som en pizza.



Socker och vitt mjöl stoppar fettförbränningen och det är svårt att gå ned i vikt om du äter socker och snabba kolhydrater. Dessa triggar ju din insulinutsöndring och insulinet hjälper till med fettinlagringen. Men detta är ju en mängdfråga! så om du äter lite och sällan=går du ned i vikt och mycket och ofta= svårare och en utmaning att du ska kunna gå ned i vikt.



Att tro att du ska gå ned endast med träning är inte sant. Det handlar tillslut om att göra av med mer kalorier än du tar in. Maten är A och O om du på ett hållbart sätt om du vill ha en hållbar viktminskning. För att bara gå ned med träningen så måste du vara beredd på att spendera 12-15 timmar per dag ( och vem har den tiden förutom Madonna då ) och dels att du inte äter extra för att kompensera träningen. Tänk på i alla fall att du fyller på med mat som innehåller antioxidanter när du tränar ( oavsett som Madonna eller ej ), eftersom träningen sliter på kroppen annars.



Man blir tjock om man äter sent på kvällen och det beror på vad du äter och hur mycket. Låt det gå minst tre timmar mellan middagen och tills du går och lägger dig. Då hinner blodsockret normaliseras efter maten. Om du måste äta något innan läggdags, så tänk på att det bör innehålla så lite kolhydrater som möjligt, och absolut inga snabbt/raffinerade sådana.


Lycka till!

Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG