APELSIN & FÄNKÅLSSALLAD MED HONUNGSROSTADE HASSELNÖTTER
- 2 dl hasselnötskärnor
- 50 g smör
- 1 dl fast honung
- 4 stora fasta apelsiner
- 1 rödkål eller 4 salladslökar
- 1 fänkål
- 2 morötter
- 2 polkabetor
- 4 stjälkar bladselleri
- 300 g fetaost av god kvalité
- 1 dl gröna eller svarta oliver
- 1/2 dl olivolja
- Rikligt med färsk mynta
- Granatäpple kärnor
- Flingsalt & svartpeppar
Rosta nötterna i en torr stekpanna tills det börjar att dofta och skalen börjar att bli bruna men inte brända.Skaka pannan med jämna mellanrum.Häll nötterna i en ren kökshandduk.Gnugga nötterna i handduken så att det mesta av skalet gnids av.Låt det svalna.
Värm upp smöret till det precis börjar att bubbla,tillsätt då honung och nötter.Låt puttra i 5-10 minuter eller tills honungen börjar att bli seg och bärnstensfärgad.Häll sedan upp nötterna på ett oljat bakplåtspapper,låt kallna.Bryt sedan sönder i mindre bitar.Stoppa gärna in arket med nötkaramellen i frysen så stelnar den snabbare.
Skala apelsinerna med kniv så att den vita hinnan försvinner.Skär ut filéer eller skiva apelsinerna relativt tjockt.Lägg i en skål.Ansa och skiva löken tunt.Ansa och skiva löken tunt.Ansa fänkålen,skär i tunna,tunna skivor med kniv eller mandolin.Hacka fänkålsdillen fint.Skala och skär morötterna i tunna skivor.Skala och skär eller hyvla betorna på en mandolin.Lägg i iskallt vatten.Ansa och skär med hjälp av en potatisskalare tunna remsor av selleri
Lägg de tunna fänkålsskivorna och selleriremsorna i kallt vatten,gärna med lite isbitar.Låt stå i kylen tills sellerin bildat skruvar.Arrangera apelsinfileer,fänkål,morötter,polkabetor och selleri på tallrikar.Toppa med fetaost skuren i bitar,lök,oliver,olivolja,saltoch peppar.Lägg på nötkaramellen precis före servering.
Smaklig måltid!
Kommentarer
Skicka en kommentar