BOUEF BOURGUIGNON
MUSTIG BURGUNDISK GRYTA
400-500 g grytbitar av nöt eller älg (högrev eller märgpipa ger mer smak och behöver längre koktid så blir det riktigt mört)
250 g shalottenlök/steklök
150 g bacon eller sidfläsk som är strimlat eller tärnat
5 klyftor vitlök hela och skalade
300 g morötter skalade och klyftade
250 g champinjoner hela
3-4 dl rött vin
0,5-1 msk råsocker för rundare smak beroende på vilket vin du använder
1 msk tomatpure
1 lagerblad
1-2 buljongtärningar eller motsvarande mängd fond beroende på vilket kött du använder och koktiden
0,5 msk redningsmjöl
salt och peppar
0,5 kruka timjan hackad eller repad
Bryn grytbitarna i lite olja och lägg över i en tjockboyynad gryta.Tillsätt vin,buljong/fond,soja och råsocker,redningsmjöl,tomatpure och lagerblad.Skala löken och vitlöksklyftorna.Bryn bacon med lök och vitlök och champinjoner.Skala under tiden morötter och skär i bitar.Tillsätt alltsammans i grytan och låt småputtra under lock på svag värme minst 30-100 minuter.Späd med vatten under tiden grytan puttrar om det behövs.Smaka av med timjan,salt och peppar innan servering.Servera till med kokt potatis eller ris,potatispure/mos.
Smaklig måltid!



Kommentarer
Skicka en kommentar