CHRISTMAS BAKING PART 1 SAFFRON BREAD


 "  Här ska ni få lite bakrecept inför julafton.Saffransbullar med mandelmassa och vit choklad,måste vara grymt gott och väldigt saftigt.Mums! 





LUSSEBULLAR MED VIT CHOKLAD OCH MANDELMASSA
(36 bullar eller lussekatter)

Saffransdeg

150 gram smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran
1 jäst
14-15 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl socker
1/2 tsk salt

Fyllning

250 gram mandelmassa
125 gram rumstempererat smör
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
80 gram vit choklad
stött kardemumma efter smak

Ägg till pensling
Pärlsocker,blå vallmo,russin eller strösocker att toppa med.





Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.Värm till 37 grader.Blanda i saffranen i mjölkblandningen.Dela jästen i en stor bunke.Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen.Tillsätt de torra ingredienserna,ägg och knåda ihop till en deg och arbeta degen i några minuter.Låt degen kännas lite klibbig.Jäs degen i en bunke under en kökshandduk i 60 minuter.

Lägg upp den jästa egen på bakborden och forma till antingen lussekatter eller kavla ut den till en rektangulär platta.Vill du göra tvinnade fyllda saffransbullar ska du blanda fyllningen förutom kardemumma och choklad.Använd händerna eller en hushållsassistent.När du kavlat ut degen,bre då på fyllningen.Avsluta med lägga på vit choklad och kardemumma.Vik över halva degen och kavla en gång.Skär sedan degen i lika breda remsor,ca 2 cm breda.Gör ett snitt i varje remsa ännu en gång dock hela vägen.De ska hålla ihop längst upp.Tvinna sedan " byxbenen" utåt och slå en knut.
Låt jäsa för andra gången i ca 30 minuter under en bakhandduk.Sätt ugnen på 225 grader.Pensla bullarna och lussekatterna med uppvispat ägg.Dekorera lussekatterna med russin,vallmo eller pärlsocker.Grädda i ca 5-8 minuter.


Pensla saffransbullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.Grädda bullarna i 225 grader i ca 8 minuter.Vill du doppa dem i strösocker ska detta göras efter gräddning.Pensla dem först med lite smält smör och doppa sedan i strösocker.Låt svalna!



Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG