PANNACOTTA


" Inspiration ifrån en klassisk äppelpaj.Syrliga äpplen mot en len pannacotta av vanilj och kardemumma "














PANNACOTTA
(4 Personer)

100 g vit choklad
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
1 tsk hela kardemummakärnor



KARAMELLÄPPLE
1 1/2 dl socker
1/2 dl vatten
saften av en halv citron
3 fasta äpplen t ex Gravensteiner


KANELCRUMBLE
1 dl rumsvarmt smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk malen kanel



Dela chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Häll upp grädden i en kastrull. Skrapa ur fröna från vaniljstången ned i grädden. Låt grädde,frön och vaniljstången koka upp.

Ta av kastrullen från plattan,lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dessa i grädde och chokladblandningen. Rör tills gelatinet löst sig. Krossa kardemummakärnorna i en mortel och rör ned dem i grädd och chokladblandningen.

Häll upp pannacottan i portionsglas och låt stelna i kylen 2-3 timmar före servering. Det bästa är om de står i kylen över natten.



KARAMELLÄPPLE

Koka vatten och socker till ljus karamell på hög värme. Rör inte i sockret under tiden. Häll i citronsaften och koka upp.

Skala och tärna äpplena i små bitar. Lägg i äppelbitarna i lagen. Lägg på ett lock och låt koka upp. Ställ åt sidan och låt det svalna.

KANELCRUMBLE

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda allt i en bunke. Låt blandningen vila i en halvtimme i kylen. Smula sedan ut degen i mindre bitar på en bakplåtspapper klädd plåt. Grädda smulorna i ugnen tills de blir gyllene bruna.

Vid servering så skeda upp de karamelliserade äpplena i pannacotta glasen. Detta kan förberedas innan servering. Straxt innan serveringen så toppar du med kanelsmulorna.





Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG