NEW LAW IN FRANCE ON BMI



Söndagens inspiration går till Frankrike, som nu har kriminaliserat magra modeller.




Trots protester från modehusen har Frankrike,som är modets hemland,kriminaliserat  användandet av magra modeller och anorektiska.Det innebär att de som bryter mot lagen kan straffas med böter och tre års fängelse.

Detta är en del av en större kampanj från den Francous Hollande ledda regeringen med målet att bekämpa anorexi och osunda kroppsideal.

De modehus som bryter mot reglerna hotas med att böta upptill 450 000 kronor och tre års fängelsestraff.Denna kampanj består av två primära åtgärder,förbud mot användandet av magra modeller och ett förbud mot marknadsföring som uppmuntrar till extrem magerhet.


En person vars BMI understiger en viss nivå kommer inte längre kunna arbeta som fotomodell enligt den nya lagen.Lagen är en nödvändighet och påverkar inte på något sätt yttrandefriheten säger parlamentsledamoten Maud Olivier,som först introducerade lagförslaget,säger att människor kan hamna i en ond cirkel av anorexi,och att regeringen tidigare inte kunnat göra något åt det.


Unga modeller ska äta bra och tänka på sin hälsa.Lagen innebär ett viktigt budskap till alla unga flickor som inspireras av modellerna säger Frankrikes hälsominister Marisol Touraine som är positiv till lagändringen.


The National Union of Modelling Agencies ställer sig dock negativa till lagändringen,och säger att den saboterar Frankrikes konkurrenskraft på den internationella modescenen.


Den franska lagändringen, kommer efter att Spanien,Brasilien och Italien satt ned foten på användandet av anorektiska fotomodeller.


Förra året trädde världens första lag mot smala modeller i kraft i Isarael.Modeller med ett BMI under 18,5 får inte användas i reklam eller på catwalken.


En modell måste ha minst 18 i så kallat BMI,måttet för kroppsmassa.Det blir till exempel inte tillåtet att väga 55 kilo för en kvinna som är 1,75 meter.Tanken på straffet för att använda en underviktig modell kommer att ha en självreglerande effekt på hela branschen för att bekämpa anorexin.


Med denna nya lagen, så öppnar det upp för fler modeller som kan slå igenom internationellt  med en sund kropp.

Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG