CORSICA AJACCIO







Korsika är medelhavets fjärde största ö.Ön är kantad av dramatiska klippor,lugna badvikar och långa sandstränder.Fransmännen kallar denna ö för skönhetens ö.Ajaccio är Korsikas huvudstad och den bästa utgångspunkten för att utforska denna ö.


Staden är mest känd som Napoleons födelsestad,och man blir påmind om den franske kejsaren när man går runt i centrala delarna i Ajaccio.Ajaccios främsta turistmagnet är Maison Bonaparte,Napoleons födelsehem.Ajaccio har palm kantade hamnar, och i den gamla stan finns det pastellfärgade hus.



Ajaccio är en pärla på Korsika med fantastisk arkitektur och det ska finnas mysiga små butiker.Längs kusten finns det flera fina stränder och skyddade badvikar.De finaste finns runt badorten Porticcio,som du kan nå med hyrbil,buss eller båt från Ajaccio.Den närmaste strand är St Francois,alldeles nedanför stadens citadell.

Länge kämpade både Italien och Frankrike om ön innan Korsika lyckades bli självständigt 1725.Dock blev friheten kortvarig för 1807 tog fransmännen åter ön i besittning.Ön har sedan dess tillhört Frankrike men Korsika har alltid lyckats behålla en egen identitet.Ön influeras av både Italien och Frankrike och lyckas skapa något eget, som man bara hittar på Korsika.



Du bör åka hit under våren och hösten och undvika juli-augusti månad.Korsika är lite billigare än i Sverige.Det tar tre timmar och en kvart, med ett direktflyg till Korsika ifrån Sverige.Staden ligger på Korsikas västkust,vid Ajaccio vikens norra strand.Så hamnen är viktig och trafikeras av färjor från Frankrike,lyx yachter samt stora kryssningsfartyg.

I Korsikas huvudstad finns nästan allt.Du kan bada på förmiddagen,shoppa till lunch,ta en tur till en vingård på eftermiddagen och mysiga franska restauranger på kvällen.Ajaccio ligger längst in i en skyddad bukt.Bad säsongen sträcker sig från maj till september.Det finns palm kantade shoppinggator ett stenkast från stranden.Korsikanerna pratar endast franska eller korsikanska,en blandning av italienska och franska.


Korsika ska upplevas till fots,charmen finns i smeten och på stranden och bland gränden.Det är höghus och trafikkaos med enkelriktade gator och kan till en början ge ett rörigt intryck.Ajaccio är en kafe stad och det palm kantade torget Place Foch är en samlingspunkt.I Ajaccio är det inte så turistigt med marknader, som t ex säljer krimskrams eller t-shirts,de är så de vill ha det på ön, det är många fransmän som kommer hit och har sina semestrar.Du får en genuin känsla när du befinner dig här.



Det korsikanska köket, är en mix av det franska och italienska.Broccion,är en korsikansk variant av de italienska osten ricotta.

kitchiga restaurangen Le Hussard La Table kan du ta en afternoon tea eller en kaffe men maten där kan vara lite överpressade i sina priser.



Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG