ROOSTER




I nästa vecka är det dags för påsken,har du ätit tupp någon gång under just den helgen?annars så får du här, ett recept att prova på.


Ugnsbakad påsk tupp;

Ugnstupp 2,5-3 kilo
50-75 gram smör

Marinad;

3 dl rödvin
0,5 dl sherry
2 klementiner
1 citron
1 dl olja
0,5 dl japansk soja
0,5 dl kinesisk soja
2-3 vitlöksklyftor skivade
2 msk +0,5 dl muscovadosocker
Peppar



Blanda alla ingredienser till marinaden inklusive citrusfrukten skuren i klyftor i en kastrull och låt koka i några minuter.Lyft upp citrusklyftorna ur kastrullen och stoppa in dem i tuppen.

Bind ihop tuppen och lägg den i en skål eller i en plastpåse om du lyckas pressa ner den.Häll på marinaden och låt den vila över natten i kylskåpet.Vänd lite då och då.


Skär det kalla smöret (på dag två) i stavar och stoppa in det i mellan skinnet på bröst filen och köttet.Var försiktig så du inte har sönder skinnet.Spara marinaden och koka ihop den med en halv deciliter ljust muscovadosocker och lite citronsaft.Pensla tuppen.

Låt tuppen gå i ugnen på ca 85 grader i ca fem timmar.När den når 65 grader ökar du värmen till 225 grader och låter skinnet bli knaprigt och temperaturen stiga till 70 grader.Stick in termometern där köttet på fågeln är som tjockast vid lår filen.
Låt fågeln vila.Det är viktigast av allt.Gärna någon timme.




Smaklig måltid!

Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG