KÄNSLIGA HUDEN






Om du har känslig hy som kliar,svider och har rött fnas så får du här tips på skötselråd för det;



Fler kvinnor än män drabbas eftersom våran hud är tunnare och mer utsatt för hormonell påverkan.Ändringar i hormonbalansen gör att huden producerar för mycket eller för lite sebum,den oljiga substans som håller huden mjuk och smidig.Därför är torr hud ofta lite känsligare än andra hudtyper.



Du kanske sköter huden alldeles för ivrigt.Överdriven rengöring ,ansiktsskrubb och för aktiva ansiktskrämer gör att huden kan hamna i obalans.Huden får ingen chans att reparera sig själv.Då kan främmande ämnen tränga in och ställa till skador.

Om din hud blir röd  så ska du ta det som ett tecken på att du ska ta ett steg tillbaks, och byta produkter som är med snälla mot din hud med kort ingredienslista.Gör även regelbundna ansiktsbehandlingar.



Tänk på att hett vatten stressar känslig hud vid duschning.Hudens naturliga skydd mot de yttre påfrestningar tvättas bort för lätt.Så använd mindre duschcreme och duscha snabbt.



Tvätta din hud med en mild rengöring.En rengöring som inte löddrar,prova ev att tvätta med olja,fett löser fett och smuts utan att förstöra hudbarriären.På morgonen behöver du avlägsna det som huden avsöndrat under natten;sekret,salter och serbum.Ta bort det med ansiktsvatten innan du smörjer in dig med din dagkräm.



Fuktboosta din hud på natten med ett serum, som ger din hud det där lilla extra.Välj då ett serum för känslig hud eller en lätt olja.De lättflytande ämnena absorberas enklare än en kräm och bevarar fukten.Annars kan du använda natt kräm,en fetare,och se till att den är märkt med noncomedogen på burken.Det betyder att den inte ska täppa till dina porer.



Det kan vara så att du behöver olika krämer vid olika årstider.T ex den som du använder på sommaren passar antagligen inte på vintern.Både för att kylan kommer och det blir torrare luft både ute och inne.Du behöver kraftigare krämer och oljeserum.




Om du behöver rengöra porerna lite extra så skrubba inte utan massera lätt in lite olja för att lösa upp talg och orenheter.Torka rent med en urvriden tvättlapp.Klappa in några droppar mandelolja som återfuktande skydd.Klipp tvättlappar av ett mjukt tyg,desto bättre för din hud om det är mjukt.



Det är bra att ta hand om din kropp med,använd en mild bodylotion och smörj in dig medans din kropp fortfarande är fuktig efter duschen,då får du den fuktbevarande effekten som bäst.



Ingredienser som kan irritera din hud är;
  • A-ha -den finns i många anti-age produkter.Den exfolierar din hud så den blir jämnare,slätare och tunnare,och avsevärt känsligare.
  • Alkohol  -det finns lättflyktiga alkoholer som inte är skadliga men det är säkrast att avstå från dem alla.
  • Eteriska oljor  t ex kamfer,citrus,eukalyptus,mynta och lavendel.
  • Formaldehyd  -ingår i vissa nagelstärkare
  • SLS  sodium lauryl sulfate -ger maffigt lödder i rengöringsprodukter men är också väldigt uttorkande.
  • Urea   -en mycket effektiv fuktgivare men som kan svida och irritera på mycket känslig hud.
  • Witch Hazel   -trollhassel används som sammandragande ämne i ansiktsvatten och toners.
  • Antibaktieriella produkter - i ansiktet kan de störa hudens känsliga bakteriebalans.Gör rent,men inte med bakteriedödande medel.



Reaktiv hud föds du med och är genetiskt betingat,och din hud är något tunnare och reagerar mer eller mindre på vissa produkter.Huden blir röd och fnasig vid nya produkter.Du bör tänka på att använda krämer som inte täpper till dina porer och har så få ingredienser som möjligt.Undvik eteriska oljor som finn i den naturliga hudvården och ekologiska.

Välj bort parfymerade produkter även tvättmedel,och avstå helst helt ifrån sköljmedel.Om du vill använda dofter så spraya det i så fall i håret.Hitta makeup som funkar på dig och rengör borstarna då och då ifrån hudflagor och talg som samlar bakterier.Om du har en väldigt torr hud så använd en flytande foundation.

Känsliga ögon kan ha svårt att hitta en bra mascara,använd inga vattenfasta då det kräver speciella remover som inte är snälla mot din hud.Använd ljusa ögonskuggor för att i mörka intensiva ögonskuggor finns färgämnen som kan irritera den ömtåliga huden runt ditt öga.

Var renlig och tvätta dina händer innan du smörjer in ansiktet.Tvätta även dina makeupsvampar,penslar regelbundet och vässa ögonpennorna.Då minskar du risken för oönskade bakterier.



Rosacea är en kronisk hudsjukdom som bryter ut vid 30-40 års ålder.Om din hud lätt blir röd,irriterad och hettar kan du ha en mild form av rosacea.Du ska använda  mildaste möjligaste  produkter och om du gör det i tid kan du vända utvecklingen mot fullskalig rosacea,som yttrar sig främst på kinder,panna och haka.Ett tips är att handla ifrån hudvårdssalonger, då de vet mer vad krämerna innehåller och kan hjälpa dig.

Du som har rosacea har en obalans i hudens små kapillärer,de orkar inte dra ihop sig utan stannar kvar i utspänt läge.Det lyser igenom hudytan som blir varm och röd.Alkohol och kryddig mat vidgar kärlen ytterligare,och så småningom kan tillståndet bli permanent.

Prova att leva gluten och laktos fri under en period,en del påstår att det lugnar huden och minskar inflammationerna.Rosacea kan inte botas men du kan bli symtomfri genom att sköta huden på rätt sätt.Välj parfym och alkohol fria produkter,använd en grön tonad primer eller BB kräm som tar bort det röda och jämnar ut hudtonen.Mineralpuder fungerar med.

Din hud är också väldigt solkänslig så använd en bra solskyddsfaktor med hög spf varje dag.Samt mer sömn och mindre stress och lågintensiv träning passar dig bäst.Du kan även söka upp hudläkare för att få ev antibiotika.Sök hjälp på skönhetssalonger om du har funderingar.



Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG