LAPO ELKANN




Fd Fiat marknadschef Lapo är  italienaren som är född i New York för 37 år sedan.Han har varit chef för märket Fiat automobiles.Lapo är det närmaste Italien har till en prins och unik i vår samtid.Han är med på listorna över bäst klädda.Vanity Fair har nämnt och placerat honom på deras lista, inte mindre än fyra gånger.




Lapos morfar Gianni Agnelli var en av tidernas största stilikoner, internationellt berömt ansikte, och under sin livstid Italiens mäktigaste affärsmän.Nära vän med bland annat Jackie Onassis, Rita Hayworth
.
Han lyfte familjeföretaget Fiat till att bli en av Europas största industrigrupper, och sig själv till Italiens rikaste i modern tid.
Han visade en stark stilkänsla som satte en prägel länge efter hans tid.Avslappnad elegans som passade lika bra på arbetet som för en campari på lyxyachten.Signumet efter honom blev klockan utanpå manschetten, slipsen på sniskan och kragen oknäppt över blåa button down skjortan.

En stil som kräver sin självkänsla och nån som inte bryr sig vad andra tycker.Han var med en playboy, och hade affärer vid sidan om sin fru i sitt jetsetliv, en av dem var Anita Ekberg.




Lapo tog över tronen att leda familjeföretaget endast 21 år gammal, efter att Giannis brorsson Giovannino, hade dött i sin magcancer.Giannis son Edoardo hade inget intresse för företaget, han var mer religiös och spirituell, därför blev det Giovannino.Men när han dog föll det naturligt att det skulle bli en av Giannis dotters söner, John och Lapo,som skulle fortsätta leda imperiet, och ta över rollen som en av Italiens mäktigaste män och ta över tronen i Fiat koncernen.




Lapo började som marknadschef, och det kom snabbt till kännedom om hans sinne för varumärkesbygge genom framgångsrika lanseringar av plagg och livsstilsartiklar med anspelning på Fiats klassiska bilar från förr.

Han koordinerade återlanseringen av retromodellen, Fiat 500
som blev en oerhörd förssäljningssucce och central i Fiats överlevnad.

Under denna tiden hade tidningar även utanför Italien börjat att uppmärksamma hans djärva och egna stil.Det var blandningen av de måttbeställda dubbelknäppta kostymerna ärvda av morfar Gianni,mixat med moderna inslag rönte både avund och prisades.Lapo dyker aldrig upp på tillställningar utan att vara riktigt välklädd,aldrig någonsin.Det går ingen obemärkt,för Lupo bär upp sina kläder med sån pondus, ingen har lyckats lika väl kunna bära upp t ex en stickad mössa till en skräddad kavaj som honom,där finns hans styrka med det.

Lyx för honom är att göra varje produkt,vilken som helst,till sin egen genom skräddarsydda anpassning.Idag driver Lapo bland annat sitt eget klädmärke Italia Independent.Och han säljer allt från svindyra solglasögon i kolfiber till tshirts och jackor.

Vid sidan av kläderna arbetar Lapo med Ferrari som ingår i Fiat gruppen tillsammans med  Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati och Chrysler.
Där ansvarar han för specialanpassningar, precis enligt 
samma filosofi som för kläderna.
Kunder som vill ha en viss nyans på lacken eller udda material interiör, kan få sin bil exakt enligt önskemål.



Som person beskrivs Lapo som en notorisk playboy,
ett geni, excentriker,arvtagare,socitetslejon,narcissist.I överflöd var det sprit, kvinnor,droger.Men att han är väldigt godhjärtad och till på gränsen hyperenergisk och fåfäng, till den grad att han googla sig själv för att se sina egna bilder.





2005 blev en vändning då han var nära att dö av en överdos, han föll i koma men klarade sig och är starkare än förr.Men detta höll på att krossa familjen Agnellis rykte och blev en stor skandal, på grund av det sätt han blev funnen i.




Men under skalet så är han en skarp affärsman med medfött inflytande och patriotismen,enligt han själv är han en global italienare.Lapo har gett Italien ett nytt och fräschare ansikte genom att kombinera klassiskt med modernt i sin stil.Förutom hans morfars skräddare kostymer klär han sig även i kläder ifrån italienska skräddare såsom Alessandro Martorana,och konfektion ifrån Etno och Paul Smith.

Lapo är mycket stolt över sin italienska bakgrund,vilket märks över att han broderat in  en Italiensk flagga i skjortmanschetten.Och i ett land som Italien,där folk jublade på gatan när det meddelades att Fiat skiljs från GM och blir självständigt, berörs detta.
Lupo hade sin morfar som stilikon,som så många andra.





Familjen Agnelli kallas oftas för familjen Kennedy till följd av familjens alla tragedier i skuggan av den väldiga makten.

Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG