SPENAT & MOROTSBRÖD




Morotens  gula färg beror på närvaron av karotin,som innehåller mycket av A-vitamin.Moroten är en tvåårig ört som kan bli nästan en meter hög.Den blommar ut under juli-augusti med vita blommor under andra året,och hela plantan dör efter frösättningen.

Morötter odlas för att användas som livsmedel dock normalt som ettåriga,med skörd samma år som sådden.
Moroten är mest känd för att användas i matlagning,du kan med fördel använda rivna morötter i din pannkakssmet och i deg till ditt matbröd.
Moroten
är en populär rotfrukt, och är vanligtvis orange färgade,men det finns också i färgerna vit,gul,röd,blå och  lila varianter.

De kan vara koniska,
cylindriska  eller runda
(karott morötter)






Spenat är rik på järn.För att få i sig så mycket järn som möjligt från spenaten,bör du då samtidigt äta någonting som är  C-vitamin rikt,C-vitaminet hjälper till att ta upp järnet mera.Spenaten innehåller även gott om A-vitamin,E-vitamin  och ett antal viktiga antioxidanter.


SPENAT & MOROTSBRÖD;

25 g Färsk jäst
5 dl vatten,fingervarmt
(max 37 grader)
1,5 liter Vetemjöl
3 dl Morötter,grovrivna
1 dl Spenat
1 msk Olivolja
2 msk Mörk sirap
2 tsk Salt



Rör ut jästen i vattnet.Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg.Låt jäsa under duk i 40 minuter.Forma på mjölat bakbord 2 knubbiga limpor.Låt jäsa på plåten i 20 minuter.Grädda i 200 grader i 30 minuter.
Låt svalna på galler under duk.


Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG