VÅRT TE






En lyx i kannan att välja det fina och "dyrare"smaken som plockats med fingertoppskänsla och inte smaksatt med kemikalier...








Neutrala japanska och kinesiska teblad som börjat konkurrera med kaffemenyer och vinlistor.Och det handlar inte om simpla tepåsar med Earl Grey.Flera av New Yorks finkrogar värda namnet har numera en telista jämte vinlistan.Temenyerna är kompletta med omdömen från en så kallad te sommelier.





Lyxställen som Frantzen/Lindeberg och Esperanto i Stockholm har numera temenyer och den senare använder även te i matlagningen,som t ex skaldjur kryddade med grönt te,eller sorbet gjord på svart te.





I Berlin öppnade nyligen tebutiken Paper&Tea som väcker associationer till ett labbliknande teapotek.Populärast är nu japanska,kinesiska och koreanska teerna som ligger ganska långt från det te man köper på livsmedelsbutiker när det gäller kvalite och smak.Mest efterfrågat är sydkoreanskt oolongte,som är en hybrid av svart och grönt te.Oolongte är lätt oxiderat och gjort på tebuskens små fjuniga knoppar.Det har en blommig,lite mjölkig smak.







Men hur vet man om ett te har bra kvalite?tesorter i mataffären har sämre kvalite än det som säljs i tesalonger och specialiserade butiker.Kvaliten beror på vilken säsong teet har skördats och vilka blad på tebusken man väljer.De späda bladen som plockas för hand är dyrare,sådana tesorter finns inte i matbutiken.Både skördeprocessen och tillverkningen är ett hantverk,och därför är också de tesorter som krävt mer arbete lite dyrare.Tesorterna i vanliga butiker är ofta smaksatta,till skillnad från koreanska,japanska och kinesiska.







Enkelt förklarat kan man säga att det finns fem tekategorier:svart,grönt,gult,vitt och rött te.Dock är det sydafrikanska rooibosteet(rött te)egentligen inte ett te då det inte kommer från tebusken.Men vetenskapen om te slutar långt från dessa färgkategorier,tesorterna har dessutom olika ursprung,kvalitet och bryggceremonier.

Det Japanska matcha teet är ett fint grönt pulver som vispas ned i vatten med en speciell bambuvisp.
Det finns små tebollar med smak av jasmin som vecklar ut sig som blommor i varmt vatten.








Alla teer kommer ifrån samma buske så det är själva hanteringen och odlingsplatsen som skiljer dem åt.Svarta teet är heloxiderade och har lång hållbarhet.Vita teer är inte oxiderade alls och innehåller mycket koffein,medan gröna japanska tesorter ångas eller rostas.Men alla teer innehåller koffein.

Te har druckits sedan långt före vår moderna tideräkning började.Drycken upptäcktes av den kinesiske kejsaren Shennen runt 2000 f.kr.Av misstag föll några teblad ned i grytan när man kokade vatten åt honom.Eftersom kejsaren var botaniker väckte tebladen hans intresse och drycken föll honom i smaken,därefter beodrade han att man skulle börja odla tebuskar.Men först på 600 talet blev te en nationaldryck i Kina.I början av 1600 talet nådde tebladen Holland och drycken blev snabbt en extravagans för societetet eftersom te var dyrare och därmed ansågs lite finare än kaffe.I Sverige var det Carl Von Linne´ som namngav tebusken.Plantan fick namnet Thea Sinensis och Linne´ var ivrig att importera den till Sverige,hans odlingsförsök misslyckades dock.

Till en början användes grönt te främst som läkemedel i Japan och Kina.Även i modern tid haglar tips om att grönt te botar allt ifrån cancer till hjärt-kärlsjukdomar.Medan det becksvarta kaffet ofta betraktas som hälsofara,men det stämmer inte snarare tvärtemot.
Det finns inga vetenskapliga bevis på att te har några hälsoeffekter.Däremot vet man att kaffe har en positiv effekt på hälsan.Främst när det gäller cancer och hjärtsjukdomar.Tedrickare lever mer hälsosamt än kaffedrickare,de tränar mera och äter mera hälsosamt och har en hälsosam livssstil medans kaffedrickare oftare röker och har högre bmi.Kaffe associeras med cigaretter medans te associeras med yoga,därför tror många att te är nyttigare.

När latteboomen kom i början av detta årtiondet blev vi medvetna om rosterier,smaker och ursprung.Detsamma håller på att hända med te.Men att tetrenden går lite långsammare.

Grand Hotel i Stockholm är ett av många hotell,kafeer och butiker som nu satsar på en lyxig afternoon tea-meny
TheOdor är ett av de nya exklusiva temärkena i Sverige
Tesalongen-på Svenskt Tenn
In the mood for the tea är en butik och importör i Stockholm som levererar te till bland annat Frantzen/Lindeberg
Paper&Tea är en nyöppnad butik i Berlin.




Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG