EDDA MAGNASON/MONICA Z del 2







Musikern Edda kommer i höst, att spela rollen som vår tids största jazzsångerska Monica Zetterlund.




Edda föddes 1984 och är en svensk/isländsk musiker,låtskrivare,musikproducent och nu skådespelerska.
Hon är uppvuxen i en liten by nära Ystad,Sverige.Hennes pappa är ifrån Island.I tidig barndom, så började hon att komponera egna stycken på piano och drömde att bli konsertpianist.


"Ingen har någonsin stört den musikaliska delen av mitt liv, det blev en frizon mycket tidigt, en glad och oproblematisk sidan av livet."



Hennes musikstil beskrivs som "en sömnlös blandning av jazz,pop,folkvisa och klassisk musik"en unik ekletisk stil.Vid 16 års ålder började hon att skriva låtar baserad popmusik med engelska texter som hon gjorde i demo inspelningar.Några av dessa låtar har används på soundtracket till den svenska filmen Hot Dog 2002 med Johanna Sällström och Marika Lagercrantz.

År 2013 skrev hon kontrakt med Warner Music och arbetar på sin nästa album som ska komma ut 2014.I juni 2013 skrev hon ett kontrakt med Sony/ATV Music Publishing.




Edda spelar huvudrollen som Monica,i filmen "Waltz for Monica" som kommer att släppas i september 2013.Eddas första roll någonsin.Filmen kommer att handla om Monicas tidiga karriär och flytten ifrån en småstad i Sverige  till jazzklubbar i New York och Sverige,och hennes möten med bland annat Ella Fitzgerald och Miles David.
Filmen är regisserad av Per Fly och manuset bearbetad av Peter Birro.
Magnason sjunger låtarna till filmens soundtrack.

Edda blev upptäckt av en kvinna i publiken,som hade sett henne sjunga på Södra Teaterns  Amnesty spelning.Och hon insåg att Edda var förbluffande lik Monica Z,samma öppna ansikte och blåa ögon och det blonda håret är både elegant och ostyrigt.

Kvinnan i publiken skickade ett mess till producenterna för filmen om Monica,kort därefter fick Edda ett mail där filmens producent,frågade om hon ville göra en provfilmning för rollen som Monica.Och det var nära att Edda inte skulle gå på den men ändrade sig sedan.














"I Ystad var det verkliga landet och det gav mig ro att hålla på med min musik.Jag kan känna igen mig i Monica på det sättet,jag vet hur det känns att vara på en liten ort och samtidigt ha en dröm om att få komma ut i världen"

Edda är född i Sverige men har varit mycket på Island,efter hennes gymnasium bodde hon där i ett halvår och lärde sig isländska.Halva hennes släkt bor där och det är som hennes andra hem.I tonåren köpte Edda en portastudio och började göra inspelningar hemma.En av Eddas favorit artister är Björck och på hennes första soloskiva låter hon mera som Björk än Monica Zetterlund,även om det finns ett viss vemod i hennes musik.

När det blev dags att spela in musiken till Monica Z ,var Edda tvungen att hitta en röst som påminde om Monicas,att hitta hennes känsla i sig själv.Edda läste allt som fanns om Monica och tittade på allt om henne,såg hur hon gick,rörde sig,skrattade fram tills det var dags att spela in.

Edda kan vara blyg privat men på en scen,eller inför en kamera går hon in i en annan tillstånd och då kan hon göra vad som helst.För att arbeta bort sin skånska dialekt,lämnade Edda sitt älskade piano och flydde till Stockholm i ett halvår.

Hon kände en ganska stor press, att spela en älskad person som Monica under tiden, men hon försökte leva i nuet så mycket som möjligt så att hon inte skulle blockera sig.
Filmen är ingen dokumentär,det finns inga dokumentära material alls i filmen,eller någon ambition att berätta hur det var,detta är en tolkning av en del av Monikas  liv,via manusförfattaren Peter Birro.

Om rätt sammanhang dök upp skulle hon inte tacka nej till en ny filmroll,vilket hon tycker är fantastiskt att få dyka in i filmens värld med bland annat filmmusiken,prova ut kläder och peruker,smink och bygga upp illusionen av Monica.







Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG