DET DOLDA SOCKRET





Det finns tillsatt socker i nästan allt vi äter,och fyra av tio svenskar äter för mycket socker,enligt en undersökning från Livsmedelsverket.Rent socker ger snabb energi men ingen näring eller nyttiga kostfiber.Om man äter mycket sött är risken stor att man bara vill ha mera.När  du äter socker frigörs kroppens egna må bra hormon dopamin.Men om du äter mycket söta livsmedel hela tiden,kan du bli immun mot den söta smaken och behöva söta mera för att den ska kännas.Det blir lätt en ond cirkel där du bara äter mera och mera sött.





Låter du däremot bli att äta sött under en period, så återhämtar sig smaklökarna, och du upplever den söta smaken tidigare,du kan då nöja dig med mindre mängd av ett sött livsmedel.Samt att du drar ner på det söta kan leda till topphälsa.Du blir piggare och orkar mera,mat med mycket socker lämnar snabbt magsäcken och du känner dig fort hungrig och trött igen.
Tänderna blir friskare och risken för hål minskar.Eventuellt övervikt kan du bli av med och minska risken för diabetes typ 2,hjärt och kärlsjukdom och cancer.Hög sockerkonsumtion har visat sig öka risk för övervikt.Ditt sötsug minskar om du äter mindre socker och du ökar din känslighet för sött.Ju mindre socker du äter,desto känsligare blir din kropp för sötma,vilket gör att du kan få samma smakupplevelse med mindre mängd socker.




Tänk på att inte välja färdiga såser när du handlar,gör helst din egen,den färdiga kan innehålla 3 sockerbitar per deciliter.Ett glas juice kan innehålla 6 sockerbitar och jämförs med coca cola,därför är det bättre att välja en hel apelsin istället som mättar mera, samt så får du i dig kostfibrerna och vitaminer,och ökar dessutom järnupptaget från frukosten.Färdigköpt musli eller frukostflingor innehåller 3 sockerbitar per portion.
Då är det bättre och godare att göra sin egen musli av havregryn,rågflingor,solroskärnor och linfrön.Sedan kan du tillsätta torkad frukt,färsk frukt,bär efter tycke och smak.Bröd att köpa innehåller mer än 1 sockerbit per skiva,om du bakar ditt eget bröd behöver du inte ha socker mera än till jäsningen,och kan därmed undvika socker helt,samt att du kan vara säker på att inga onödiga tillsatser finns i.




Hitta alternativ till socker som torkad frukt,honung och i viss mån rårörsocker om du inte kan avstå helt till en början.Man ska ha en begränsning på dessa med men de är inte lika farliga som rent socker.

En genomsnittlig svensk äter 45 kilo socker per år.Med tillsatt socker menas;socker,sirap,fruktos,honung,sirap med mera.Tänk på att inte vara hungrig för lågt  blodsocker och trötthet gör att du då kan lättare falla för frestelser som t ex godis,kakor,läsk.
Här är några exempel på hur mycket socker det innehåller i produkter;
Marmelad 1msk -3 sockerbitar,  Smågodis 1hekto -16 sockerbitar, Vitt vin 1,5dl -2,5 sockerbitar, Fruktkräm 2dl - 9-14 sockerbitar


Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG