BJÖRKSOCKER





Björksocker har en uppfriskande och en annorlunda smak och smälter som kristaller på tungan,som är ett väldigt bra alternativ till socker vid t ex diet.Detta ovan utvinns från björk,bok och även lönn.Det kallas även för xylitol...



Björksocker kan användas som vanligt socker,med undantag för bakverk som kräver jäst eller för att göra hårda karameller.
Kroppen producerar själv ca 15 gram xylitol om dagen.Björksockret tillverkas av 100 % rena xylitolkristaller.

Om du vill begränsa intaget av raffinerat socker så är detta ett klokt alternativ.Björksockret behöver inte insulin för sin omsättning,vilket är bra alternativ till diabetiker.
Björksocker orsakar inte karies,till skillnad ifrån andra socker och sötningsmedel,då bakterierna inte kan använda björksocker som näring och då inte heller orsakar någon syra attack på tänderna.Björksockret är även basbildande.
Sockret har lågt GI-värde(7)och studier har visat att det kan sänka sockerberoendet och öka fettförbränningen.








MANDELKAKA MED ANANAS
(6 portioner)



Pajbotten:
3 dl mandelmjöl (vetemjöl om man hellre vill det)
150 gram smör
2 msk björksocker
0,5 msk vatten

Fyllning:
3 ekologiska ägg
100 gram riven mandelmassa
1 dl grädde
1 dl vatten
1 ananas
0,5 dl aprikosmarmelad


Till servering:

3 dl vispgrädde(eller dubbla mängden glass)
1 msk färsk mynta,några blad

Blanda ingredienserna till pajdegen och arbeta ihop till en smidig deg i matberedare eller för hand.Tryck ut degen i en springform,ca 25 centimeter i diameter.Tryck ut degen upp på halva väggen.
Vispa sönder äggen,blanda i mandelmassa,grädde och vatten och häll blandningen över pajdegen.Grädda mitt i ugnen tills blandningen stannar,ca 30 minuter.Låt svalna.
Skala anansen och ta bort roten och dela fruktköttet i bitar.Grilla bitarna någon minut och lägg dem på kakan.Värm aprikosmarmeladen och skeda den över ananasen.Servera med vispad grädde eller vaniljglass och eventuellt några myntablad som garnering.

Obs!det går bra att lägga på ananasbitar utan att grilla dem först!








Recept via här

Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG