ATT SOVA BRA








Det är kanske dags att se över din sovställning, om du ibland brukar vakna med att ha ont i höfter eller axlar...








Ibland kan det vara värt att testa något nytt,det kan gynna dig mer än vad du tror.Fel ställning gör att muskler och leder tänjs ut och slits i onödan medan du sover, när det egentligen vore så att de borde återhämta sig .







Värk i höft,ländryggen eller din nacke är ofta en indikator på att det är dags att se över sina sovvanor.Både värk,stelhet och t ex avdomnade armar,kan mycket väl bero på att du har en olämplig sovställning.Kroppen är medveten trots att du sover.







Den tillåter dig inte att sova i ett töjande läge eller med för högt tryck mot kroppen,då den ser till att du vaknar eller snurrar på dig,vilket stör din sömn.Därför är det viktigt att du hittar rätt sovställning som är  bekväm.







Ändå ligger många av oss i ett felaktigt läge.Sju procent ligger och sover på mage med huvudet vridet åt ena hållet och armarna ovanför huvudet eller under kudden,vilket är en direkt olämplig sovställning.







Rekommendationen för en bra sovställning är att hitta ett neutralt läge,vilket innebär att muskler,leder och skelett ligger på ett sätt så att de inte påfrestas.Exempelvis att du ligger rakt med nacken istället för vridet åt sidan.







Den sovställning vi oftast väljer avslöjar en del om vår personlighet.När du sover kopplar du bort det sociala,vilket ger en väldigt ärlig bild av ditt inre tillstånd.







41 % sover i Fosterställning,och det är den absolut vanligaste sovställning.Du ligger på sidan lite ihopkrupen med benen uppdragna och armarna framför dig,som en baby i mammas mage.

Den är som en knopp,inneslutande,vilande,skyddande.
Kanske livet i den vakna världen är påfrestande och ansvarsfullt att du söker nattvilan i denna omslutande position.Du skyddar den ömtåliga framsidan.

En mycket bra ställning där inga leder är i påfrestande läge.Både rygg,höft,knän,axlar och armbågar ligger i ett neutralt läge.Positionen skapar högre tryck på höft och axel,så det är viktigt att de får sjunka ner ordentligt i sängen som ska kunna följa kroppens naturliga former.Har du en säng i rätt fasthet är den här positionen perfekt.
Se till att du inte drar upp benen för mycket så att ryggen rundas.

15 % sover i ställningen Stocken.Du ligger rakt på sidan med ena armen under dig,andra utmed sidan.En väldigt symmetrisk position.Allt är sammanhållet,det ser nästan spänt ut.Den här personen liksom "står" upp och signalerar beredskap.Positionen tar också minimal plats i sängen.

Det är en ganska bra ställning som fungerar om du kan ligga rakt på sidan.Men det är lätt att tappa balansen.Risken är då att du tappar höften antingen framåt eller bakåt och får en rotation i ländryggen.Om armen ligger precis under dig finns det risk att nerver kommer i kläm och att den domnar.Om du tappar balansen/får domningar i armen är ställningen Längtande ett bättre alternativ.

13% sover i ställningen Längtande och du ligger rakt på sidan men i och med att du har armarna avslappat utsträckta framför dig får du bättre balans samtidigt som armarna får lite avlastning.

Positionen ger dubbla signaler.Samtidigt som benen hålls ihop i nästan rakt läge, så sträcks armarna ut som om de söker efter något.En mycket bra position med neutral läge för många leder.Armarna som är lite böjda får avlastning och kotpelaren kan ligga helt rak.Armarnas position ger ett minskat tryck i jämförelse med stocken,och på så sätt kan du undvika domningar.Höft och axel får dock ett högre tryck på sig eftersom större delen av din vikt hamnar på dessa punkter.Därför är sängens följsamhet avgörande.Axeln och höften måste få sjunka ner i sängen.

Det kan skapas ett tryck mellan knäna om du ligger så här.Försök då räta ut det övre benet lite så att knäna inte ligger direkt ovanpå varandra.

8% ligger i ställningen Soldaten,du ligger rak på rygg,
armarna avslappnat utmed sidorna,benen lätt isär.Maximalt avslappnade ställning-förutsatt att du har rätt säng.

I denna ställning fryser du inte,du känner dig trygg med omgivningen(framsidan på kroppen är sårbar)och har oftast inga problem med att ta plats under den vakna tiden.

Mycket bra ställning som ger ett neutralt läge.Kotpelaren går rakt från svanskotan till nacken.Till skillnad från när du sover på sidan sprids trycket på en större yta och risker för domningar är liten.Det är viktigt att rumpan tillåts sjunka ner i sängen och att du får stöd i svanken.I en för hård säng skapas spänningar i ländryggen.Om du snarkar passar det bättre att sova på sidan.Om du inte har en ställbar säng så kan du höja huvudändan och öppna för luftvägarna.


7% sover i Fritt fall,du sover på mage med huvudet vridet på ena hållet,armarna över huvudet eller under kudden som stöd.En del drar också upp ena benet.
En skyddande ställning.Din mjuka sårbara sida vänds mot madrassen,kramar du kudden får ansiktet och bröstkorgen extra skydd.Du vill inte vara exponerad för omgivningen längre.Kanske känner du en otrygghet under dina vakna timmar.

Få tryckpunkter men ändå en ställning att undvika.Nacken ligger i en skarp vridning och armarna i ytterläge,ömhet i nacken och avdomnande armar är vanligt.Ställningen påfrestar också ländryggen,speciellt om du drar upp benet.Du får med ett ökat tryck över bröstkorgen,vilket kan begränsa andningen.Gillar du  att sova på magen kan orsaken vara en för hård säng.

5% ligger som en Sjöstjärna,du ligger på ryggen,benen avslappnat avskilda,armarna uppvikta så händerna hamnar över huvudet.
Denna person skickar dubbla signaler,samtidigt som det är en öppen position så är den inte avspänd.Armarna är nästan som ett skydd runt huvudet samtidigt som benen signalerar att "jag tar plats".Kan vara en person med stort ego.

Bra position för underkroppen med tryckpunkter,mindre bra för överkroppen.Armarnas position förstörs nämligen det neutrala läget.Dels ligger armarna i ytterläge och töjer på lederna,dels drar armarna i ytterläge och töjer lederna.Dels drar armarnas tyngd med sig bröstkorgen uppåt och gör att svanken ökar,vilket skapar spänningar i ländryggen.de flesta vaknar med avdomnade armar.Gillar du att sova på ryggen så är Soldaten ett bättre alternativ.







Vad som är viktigt att tänka på ,för att få bättre sömn är att först välja rätt säng om du vill ha en god sömn.Om sängen är för hård kan den inte följa din naturliga kroppsformer,då får du inte det stöd du behöver.Om sängen å andra sidan är för mjuk,kommer du att sova som i en hängmatta,vilket ofta leder till ont i ländryggen.

Sedan måste du finna rätt kudde,om du vaknar alltid med en ömmande nacke,så är det dags att byta kudde.Målet är fortfarande att kotpelare ska gå i en rak linje från svanskotan ända upp i nacken.Hur mycket din axel sjunker ned i sängen är avgörande för hur hög kudde du ska ha.Du ska ha låg kudde om du sjunker ned mycket och sjunker du inte ned speciellt mycket behöver du mer stöd.

Unna dig bra material,om du alltid vaknar varm och svettig,
se över din bäddmadrass och vilket täcke du har.Du kanske ska byta ifrån skumbäddmadrassen mot en latexbäddmadrass?!

I en skön säng och sköna kuddar,täcke och sängkläder=som ett sömnpiller!

Finn dina sovstörningar,om du ligger i nån ställning så du får ont någonstans,om du ligger hårt på nån kroppsdel kan du också få ont eller om sängen rör sig när din partner vänder sig.


Kommentarer

  1. Jag vet! Men jag har svårt att sova på något annat sätt än spridd åt alla håll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) så kan det med vara...
      Huvudsaken att du är utvilad och inte har ont någonstans.
      Ha det bra!

      Radera

Skicka en kommentar

POPULÄRA INLÄGG