MUSAN FARIDA KHELFA












Farida Khelfa är en mycket omtalad kvinna i modevärlden 
i slutet av 70 talet när hon var sexton år och hade ingenstans att ta vägen (hon lämnade sina föräldrar  för att hon var tvungen, för att kunna bli fri och kunna bli sig själv)pga planen var att flytta in hos en äldre syster men tyvärr så tyckte systerns pojkvän att den pyttelilla lägenheten var för trång för de alla,så Farida slängdes ut mitt i natten och hon tog tillflykt till  nattklubben Le Palace...





På nattklubben stötte hon på Christian Louboutin som fick syn på denna snygga Farida och när han fick höra att hon saknade en säng för natten fick hon flytta in hos hans föräldrar och där stannade hon i ett halvår...










Det dröjde inte länge förrän även Jean Paul Gaultier fick upp ögonen för henne och vips så var karriären som långbent catwalkmodell  och vips så var karriären igång.Utöver att gå för hans visningar så gick hon även för Azzedine Alaia och Thierry Mugler,alla designers med smak för kvinnor med småfarlig personlighet,hon var även Gaultiers Musa och även Alaias!









Redaktionella modejobb för magasiner blev det inte så mycket av,hennes algeriska drag ansågs vara udda,vilket ledde till ,att eftersom det var så fåtal jobb med fotograferingar för magasiner ,så höll hon inte reda på vem som var vem inom fotovärlden.
Därför nobbade hon ikon fotografen Helmut Newton,två gånger.Det hela tar hon med en klackspark och ett skratt idag...

"Jag gav en massa stora fotografer nobben,jag hade ingen aning om vilka det var"








Efter det intensiva modellåren under 80 talet satsade Farida på en karriär inom film,både som regissör och som skådespelerska...










Farida kommer ifrån en tunisisk arbetarklass och hennes föräldrar var kvar i Lyon när hon åkte till Paris som 16 -åring.
Hon är idag 51 år gammal och aktuell som Musa för återuppväckta modehuset Schiaparelli,hon var den som blev anställd först,chef designer är ännu inte klart vem det ska bli.

När Farida tackade ja för uppdraget som Musa höll hon på med att göra en film i Tunisien om den "arabiska våren".Som anställd som Musa blir det nu en comeback för henne.Att vara en Musa innebär att man inspirerar en designer.







 Här med hennes första vän hon mötte på nattklubben Christian Louboutin...







Att som Musa få betalt i pengar eller plagg för att finnas tillhands med sin utsrålning som musa är inget nytt.
I alla tider har designers använt sig av intressanta stilsäkra personligheter som inspirationskälla och i pr syfte.






Farida som ung modell...








"Att bli kallad Musa är lite dubbelt,det antyder att du inte gör något,utan bara flyter omkring"
Farida själv har svårt för begreppet och funderar på en bättre titel åt sig själv...







Förr var hon en av fotografen Jean Paul Goudes musor/älskarinnor,av det fick hon en speciell framförhållning inom modevärlden,lite som satt en speciell pidestal.







Hennes bästa vänner är b la  Alaia,Christian samt Carla Bruni och därmed har hon ett bra nätverk,hon är känd inom Paris innersta modekretsar,och med en stor personlighet med  sin egna och säkra och smakfulla stil är hon ett bra val för modehuset Schiaparelli.











Via:Plaza

Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG