DESIGNER ELSA SCHIAPARELLI















Elsa Schiaparelli föddes i Rom 1890 talet i ett palats med en aristokrat till mamma och en pappa som var expert på medeltida dokument.Vid universitetet studerade Elsa filofosi vid universitetet och gav ut en poesibok vars texter var så pornografiska att hennes familj tvingade henne i kloster.








I klostret hungerstrejkade hon tills hon släpptes ut,då var hon 22 år och for till London och ett liv som nanny men med tanken om att bli en designer.

1927 blev hon designer och de första plaggen var stickade och försedda med trompe l´oeil mönster,som imaginära rosetter och kragar.
Rivalen Coco Chanel avskydde henne och kallade henne för
"den där italienskan som gör kläder"







Men Elsa blev i alla fall stor,hon nämndes i alla världens tidningar som en nyskapande haute couture designer med smak för det excentriska.






Hon gjorde samarbeten med surrelistiska konstnärerna Jean Cocteau,Salvador Dali och Man Ray.Hon var den första  med att använda sig av blixtlås och designade omlott- klänningar.
Färgen "Chocking pink" blev hennes signum,det blev också namnet på den parfym hon lanserade(Chocking)1937 i en flakong med midja inspirerad av Mae wests timglasformade silhuett,detta "kopierade" Jean paul Gaultier senare.





Modeskaparen Elsa Schiaparelli  fick ett rejält uppsving förra året när Metropolitan Museum i New York, visade jätteutställningen Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations

Innan dess hade det varit ganska tyst om det legendariska
namnet sedan huset stängde 1954, trots att så gott som alla andra haute couture hus med något så när intressant stamtavla återlanserats de senaste decennierna.

 Men så gjorde till sist även surrealistdrottningen Schiaparelli comeback 2012 igenom en utställning och till att börja med i form av en engångskollektion av en annan Paris legend nämligen Christian Lacroix.
De var femton handgjorda kreationer. Kollektionen bygger på Lacroix personliga tolkning av husets välkända ikonplagg och var skapade uteslutande för en visning och en installation på modemuseet Les Arts Decoratifs i Paris under haute couture veckan som var då.










Att Elsa sedan hamnade  lite i modehistorisk skugga beror att hon i protest mot nazismen stängde sitt modehus och flyttade till USA när nazisterna under andra världskriget ockuperade Paris.
1954 slutade hon med mode för gott och knappt 20 år senare i november 1973,gick hon bort vid 83 års ålder.










21 Place Vendome,Paris,är en modemytisk adress,där bodde Elsa fram till andra världskriget och hennes närmsta granne var hotell Ritz,där rivalen Coco Chanel bodde permanent i en svit.



























Via:Google  Plaza  samt här

Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG